opc_loader

Wensenlijst

Travertin.

 

 

Algemeen:

 

Vanuit oudsher word travertin al gebruikt in de bouwkunde, beeldhouwerij en eventuele interieurdecoraties. Deze soort onderscheid zich door de unieke open structuur.

Travertin is ontstaan in warme kalkrijke zoetwater gebieden, kalk en koolstofdioxide in het water reageren tot calciumcarbonaat en zinken naar de bodem. Hiertussen zitten plantresten, de typische gaatjes van de travertin zijn ontstaan door het ontbinden van de plantaardige materialen in het gesteente.

 

 

Land van herkomst: Turkije / Italië / Spanje / Iran.

Soort natuursteen: Zoetwaterkalksteen.

Handelsnamen: Bekende namen; Beige (Light / Apulia Ivory), Silver (Silver Blue / Apulia Grigio), Noce.

Maatvastheid: Door de machinale verwerking van dit gesteente is deze erg maatvast.

 badkamer_travertin5

Afwerkingen.

Geborsteld: Het oppervlakte word met diamantborstels bewerkt zodat de zaagsporen niet meer zichtbaar zijn, waardoor hij een robuustere uitstraling krijgt.

Anticato: Door de tegels Anticato te trommelen worden de randen verouderd en licht rond getrommeld.

 

 

Verwerking.

Lijmadvies: Deze tegel kan verlijmd worden met een dunbedlijm, deze moet met een witte lijm worden verlijmd (emissieloos) 

De beste techniek is om dubbelzijdig te verlijmen. (Zowel vloer als achterzijde tegel).

Lijmverbruik: Ca. 5-6kg per m2 (afhankelijk van de gelijkheid van de ondervloer).

Vloerverwarming: Deze tegels zijn geschikt voor vloerverwarming.

 

Dagelijks gebruik.

Onderhoud:

Het beste voor natuursteen is regelmatig dweilen met zeep. Dit kan een speciale dweilzeep zijn maar ook groene zeep is prima. Neem dan wel de uitvoering met Glycerine. Dat is een vast bestandsdeel in de zeep waarmee u een beschermlaag opbouwt. Als de vloer er dof van wordt, moet u de dosering zeep verlagen of iets minder vaak gaan dweilen. U gebruikt pas zeep of impregnatie 4-6 weken na het leggen. Tot die tijd alleen dweilen met schoon water. De lijm en de voeg moet namelijk eerst uitharden.

 

Impregneren:

U kunt deze vloer transparant impregneren. Dat is een goede hechtlaag voor de zeep waar u straks mee gaat dweilen. Zo bouwt u een goede beschermlaag op en zal de vloer steeds fraaier worden. Transparante impregnatie leveren wij van het merk Finsan.

U kunt ook kleurverdiepend impregneren. Hierdoor wordt de vloer net zo donker als wanneer u deze natmaakt. Hij blijft echter mooi mat van kleur.

Kleurverdiepende impregnatie is een permanente keuze. Wij leveren kleurverdieper van o.a. Prostone.

 

Voor meer informatie: Zie sheet ‘Onderhoud en impregneren van natuursteen